Dog Lake

Yosemite NP

Home

Parken

Arches
Bryce Canyon
Canyonlands
Capitol Reef
Death Valley
Grand Canyon
Grand Teton
Joshua Tree
Rocky Mountain
Sequoia en Kings Canyon
Yellowstone
Yosemite
Zion


Panorama TrailHalf Dome


Moeilijkheidsgraad:

Gemiddeld tot moeilijk, 975 meter hoogteverschil (grotendeels naar beneden, 250 meter omhoog)

Afstand:

14 km heen;

Duur:

5-6 uur

Beste tijd:

Als de Glacier Point Road open is, vooral mooi in de vroege zomer vanwege de watervallen;

Startpunt:

Glacier Point. Eindpunt: Happy Isles (busstop nr 16). Bij Glacier Point zijn toiletten, en een snackbar (beperkt assortiment). Toiletten vind je ook boven bij de Nevada Fall  en zowel boven als onder bij de Vernal Fall. Bij de Vernal Fall brug is ook water te krijgen.

Beschrijving

Hoewel deze wandeling natuurlijk ook vanuit de vallei gelopen kan worden, zullen verreweg de meeste mensen kiezen voor de makkelijker variant en bij Glacier Point beginnen. De wandeling loopt dan voor het grootste deel (maar niet helemaal!) naar beneden.

Neem voor het beginpunt van de wandeling de hiker’s bus naar Glacier Point, bij voorkeur de bus in de ochtend (8.30 uur). Dit is niet de gratis shuttlebus! Reserveren voor deze bus is zeer aanbevolen. Dit kan tegenwoordig ruim van te voren. Zie hier voor meer informatie over vertrektijden, prijzen en reserveringen. Voor de wandeling naar beneden neem je een one-way ticket.

De route staat onderweg goed aangegeven. Voor het startpunt loop je vanaf Glacier Point in zuidelijk richting. Het pad wijst zich dan vanzelf. 

Zoals de naam al zegt, biedt deze wandeling prachtige uitzichten; zowel op Yosemite Valley als op de verschillende watervallen die je onderweg tegenkomt. 

De eerste waterval is Illilouette Fall (na 3 km). De Illilouette Creek is een mooi moment om even te rusten of te picknicken. Hierna heb je een stuk van ruim 2 kilometer waar je in totaal 250 meter klimt, tot aan de bovenkant van de Nevada Fall. 

Vlak voor de Nevada Fall is er een splitsing. Hier kun je links de John Muir Trail nemen, of rechts de Mist Trail. Als je vermoeid bent is de minder steile John Muir Trail aan te raden. Zeker de Mist Trail langs de Nevada Fall is lastig; het is erg steil en loopt niet gemakkelijk vanwege de vele rotsblokken. Het deel langs de Vernal Fall is weliswaar ook steil, maar er zijn hier betere treden uitgehakt in de rotsen. 

Het eindpunt is Happy Isles, in de vallei. Hier kun je op de shuttlebus stappen.

Als je laat vertrekt en wellicht niet voor zonsondergang terug bent, neem dan een zaklantaarn mee; er is geen enkele verlichting onderweg.

Illilouette Falls
Illilouette Creek

Panorama Trail

Panorama Trail
Uitzicht op Nevada en Vernal Fall.

Boven de Nevada Fall komt het pad samen met de John Muir Trail en de Mist Trail. 

Nevada Fall
Langs de Nevada Fall

Nevada Fall
Tussen Nevada en Vernal Falls

Vernal Fall
Langs de Vernal Fall.


Terug naar Yosemite - Glacier Point